top of page
Besök : Besök oss

NYHETSBLOGG

Ta del av allt som händer på museet här på nyhetsbloggen!

30318_122457867782793_292050_n.jpg

Nyhetsblogg

På nyhetsbloggen berättar vi om viktiga nyheter som berör Beredskapsmuseet.

Senaste nytt den 5 februari 2023

Vill du jobba som guide på Beredskapsmuseet?

 

Sommarjobba på Beredskapsmuseet!

Säsongen 2023 efterlyser vi sommarjobbare till Beredskapsmuseet.

Krav

Du ska vara född 2005, 2006 eller 2007.

Sommarjobbet

Du kommer att jobba som guide och som allt-i-allo på museet.

Ditt fokus kommer helt att vara på besökarna. Du måste vara intresserad och vilja läsa in dig på Batteri Helsingborgs historia för att kunna hålla en engagerande, spännande guidning för många deltagare i alla åldrar.

Personliga egenskaper

Du ska vara glad, trevlig, tillmötesgående, social, engagerad.

Lön

Du kommer att få samma timlön som Helsingborgs kommuns sommarjobbare i samma ålder.

Garanterad arbetstid

Du är garanterad 60 timmar under en period om två veckor, förlagd någon gång från midsommarhelgen fram till mitten av augusti. Vid behov kan det komma att bli mer jobb.

 

Guideutbildning

Vi kommer att hålla en guideutbildning vid tre lördagseftermiddagar under våren. Utbildningen ger ej någon lön och det är inget krav att ha tackat ja till sommarjobbet. Genomförd guideutbildning är inte heller någon garanti för att du får sommarjobb på Beredskapsmuseet. Det du lär dig på utbildningen kommer du att ha stor nytta av i framtiden, oavsett. Guideutbildningen är planerad till lördag den 15, 22 och 29 april kl 13-15. 

Ansök

Skicka din ansökan om sommarjobb, högst en A4 inklusive CV, referenser etc till kontor@beredskapsmuseet.com. Skriv vilken period du kan jobba under sommarlovet.

Senaste nytt den 12 oktober 2022

Planering för 2023 är igång och biljetter till 2023 års bunkervandringar, ärtsoppskvällar, Kallakrigsradarvisningar och Skånelinjenvandringar är släppta. Köp en upplevelse till dina nära och kära i julklapp i form av en biljett till en guidad tur. 

Varmt välkommen säsongen 2023!

Senaste nytt den 19 juni 2022

Säsongen drar igång.

I år kommer vi att arrangera guidade turer till Sjukhusbunkern och Kanonen Brita hela fyra gånger per dag under perioden den 27 juni - den 14 augusti. Biljett krävs till den guidade visningen. Mycket begränsat antal platser. Biljett till den guidade visningen kan endast köpas på plats på Beredskapsmuseet och endast i samband med köp av entrébiljett. Så lägg till 60 kr för vuxen/pensionär/student/veteran och din biljett till den guidade turen är fixad. Barn behöver inte betala något extra för att hänga med målsman på den guidade turen. Endast 22 deltagare per tur.

De guidade visningarna startar kl 11:15, 12:45, 14:30 och 16.00 fr o m den 27 juni.

Senaste nytt den 4 februari 2022

HUURRAAA! Restriktionerna försvinner. I år, 2022, kommer därmed de guidade turerna på Beredskapsmuseet tillbaka, efter två år. Vi drar igång Specialvisning av Kanonen Brita och Sjukhusbunkern igen. Dessutom firar Beredskapsmuseet 25 år! Och - den godaste nyheten är att vi börjar servera kulglass i Kanoncafeet. Smakprovarna har valt ut vilka kulor som ska vara i "GR-BR-GR", "Maja -Göte" och en "SVENSK TIGER". 

Vi ses den 2 april. Då kör vi igång!

Senaste nytt den 24 september 2021

Höstlovsvisning för barn arrangeras den 2 november kl 10.00. Biljetter till evenemanget hittar du när du klickar här!

Senaste nytt den 11 juli 2021

Säsongen har dragit igång. Härligt! En del frågar om man måste boka sitt besök i förväg. Nej, det måste man inte. Beredskapsmuseet är som gjort för en pandemi, stora ytor med anläggningen utspridd i olika byggnader och bunkrar. Så det är bara att komma hit. Välkomna!

Senaste nytt den 24 juni 2021

Beredskapsmuseet har inlett säsongen. Söndag den 27 juni är det dags för en liten ceremoni kl 13.00 med överlämnande av "Årets enkrona" till Godsägare Gustaf Trolle. Karolinerna kommer att vara på plats och givetvis ska det skjutas salut. Ordinarie entréavgift gäller. 

Miljökontoret har godkänt Kanoncafeets utformning enligt pandemilagstiftningen. Det är vi mycket glada för. I år har Kanoncafeets utbud förändrats. Filbunke med nässelte finns bl a på menyn för dig som verkligen vill testa att leva kristidsliv för en stund. Du som vill ha en riktigt smarrig sötsak rekommenderas bl a "Filibunk", en klassisk sommardessert serverad med kanelknäcke och jordgubbssylt. Vansinnigt gott! Finns en massa annat smaskigt på menyn också, förstås. Inredningen i Kanoncafeet har också gjorts om. Numera kan du slå dig ner i klassisk 40-talsmiljö, längst ner i cafeterian. Supertrevligt!

Vi ses! Och Pst! Det är bara på Beredskapsmuseet som du kan köpa affischen En Svensk Tiger. 

Senaste nytt den 23 maj 2021

Det ljusnar på pandemifronten. De flesta bland den äldre skaran vänner och bekanta har blivit vaccinerade. Bland de yngre har många redan haft covid-19 och blivit friska, eller nästan friska i alla fall. Smittorisken sjunker och därmed kan vi utlova med säkerhet att det blir en säsong på Beredskapsmuseet, precis som vanligt!

 

Den 20 juni kl 10.00 öppnar museet, hurra! Öppettiderna är 10 - 18 varje dag hela sommaren, t o m den 15 augusti. Inget förköp av biljetter behövs. Bara kom! Obs! Som vanligt är museet stängt midsommarafton och midsommardagen, dvs den 25-26 juni. 

Vi ses snart! Håll i! Håll ut! Håll avstånd!

Senaste nytt den 26 januari 2021

Vi ser fram emot april! Förhoppningen är att läget ska bli bättre allteftersom det blir varmare väder, vaccineringarna fortskrider osv.... Hoppet är i alla fall det sista som överger en, eller hur! 

Årets första bunkervandring i april är fullbokad sedan länge. Åtta personer har köpt biljetter. Vi kommer att behålla maximerat antal åtta deltagare till dess restriktionerna ändras.

Beredskapsmuseet öppnar för besökare i juni. Om möjligt hoppas vi kunna öppna tidigare, men det hänger på pandemins utveckling. Vi saknar er alla! Särskilt saknar vi alla er från SPF, PRO, diverse föreningar, alla ni som brukar komma på besök genom gemensamma bussresor till Beredskapsmuseet. Vi ser verkligen fram emot att ordningen återställs och att museibesöken, som ofta sker generationsvis med mormor/farmor/morfar/farfar, barn och barnbarn, kommer igång igen. Beredskapsmuseet är inte sig likt utan våra äldre!

 

Om smittspridningen landar på sådan nivå att restriktionerna ändras OCH att våra guider känner sig bekväma med en ökning av museiverksamheten, då kan vi släppa fler biljetter till bunkervandringarna, vi kan köra igång med ärtsoppskvällarna på museet, vi kan starta guidade turer i Kalla-krigsradarn, på museet, av Sjukhusbunkern, kanonen Brita.... men till dess avvaktar vi.

Vi håller alla tummarna för att pandemin ska minska i styrka under 2021. 

Håll i! Håll ut! Håll avstånd!

Senaste nytt den 29 november 2020

Nyheter i webbutiken! Nu finns det PRESENTKORT att köpa för säsongen 2021. Perfekt julklapp för dig som vill undvika att julhandla i butik, samtidigt som du ändå vill ge be bort något spännande, trevligt och lärorikt! Om du inte vill, eller har, ett rött kuvert i rätt storlek till presentkortet, finns det kuvert också! Presentkort av olika valörer, och kuvert, hittar du om du klickar här!

Håll i! Håll ut! Håll avstånd!

Senaste nytt den 28 oktober 2020

Nyheter i webbutiken! Vi har musmattor med En Svensk Tiger på ingående. Dessutom har vi Bertilas (Bertil Almqvists) originaltigerpin på ingående. Och, den "vanliga" pinen kommer också in, förhoppningsvis inom några veckor om allt går vägen trots pågående pandemi. De nya produkterna hittar du om du klickar här!

Håll i! Håll ut! Håll avstånd!

Senaste nytt den 19 oktober 2020

Säsongen 2021 är planerad! Vi lär få leva med pandemin något år till. Beredskapen är förstås god och därför har vi planerat för 2021 års bunkervandringar så att de fungerar även om pandemin är fortsatt pågående. Museets öppettider är anpassade för pandemin även år 2021. Det innebär att museet för närvarande inte planerar att öppna för besökare förrän den 20 juni. Om pandemin bättrar sig kan vi öppna tidigare. Vi får helt enkelt vänta och se.

Håll i! Håll ut! Håll avstånd!

Senaste nytt den 8 juli 2020

Det fungerar! Alla besökare på Beredskapsmuseet är fantastiska på att hålla avstånd, samtidigt som samtalstonen är ovanligt hög på grund av distansen mellan människor. Inga förtroliga samtal har noterats... Borden i cafeterian står på lagom tryggt avstånd från varandra. Handsprit finns tillgänglig överallt. Brickor med bullar och kaffe tas med i samband med betalning från kassadisken. Vi som jobbar i kassan på museet har plexiglas som skydd. Bunkervandringarna inne i Helsingborg har genomförts på riskfritt avstånd. Det känns bra, verkligen, med alla förberedelser museet vidtog inför säsongsstarten, men vi släpper inte garden. 

Tänk på att hålla avstånd. Tänk på att vi bjuder dig som besöker museet på sprit, även om den bara är till för händerna... Tänk på att faran absolut inte är över. Blir vi oförsiktiga, riskerar vi alla att virusspridningen tar fart igen, och det vill vi inte!

Håll i! Håll ut! Håll avstånd!

Senaste nytt den 24 juni 2020

Historiken om En Svensk Tiger är oerhört viktig att bevara, korrekt, precis såsom museet ombads att göra när rättigheterna till bilden överlämnades till museet från Bertil Almqvists arvingar. 

Bertil Almqvist hade en mycket stark politisk inställning som han stod för, rakryggad. I unga år var han mycket aktiv i Clarté, under sin beredskapstjänstgöring var han vapenvägrare. Han värnade om sin rätt till allt han skapade. Ett av hans verk är Barna Hedenhös. I många år var han anställd på Aftonbladet, vilket säger något om hans politiska ställningstagande. 

Bertil Almqvist ville inte att hans verk förvanskades, förändrades eller användes i sammanhang han inte godkänt. Hans vilja har Beredskapsmuseet i uppdrag att förvalta. Beredskapsmuseet har ensamt rätt att använda En Svensk Tiger och att vidaredistribuera bilden i dess rätta kontext, med korrekt historik. 

Beredskapsmuseet finner det viktigt att vårt gemensamma kulturarv bevaras och att det inte läggs in diverse felaktiga betydelser, tolkningar och ogrundade påståenden om bilden. 

Detta står museet för, rakryggat, orubbligt. 

För dig som vill veta mer om bildens historia, klicka här!

_________________________________________

Senaste nytt den 17 juni 2020

Beredskapsmuseet öppnar för säsongen söndag den 21 juni kl 10.00.

Det finns EN SAK SOM SKALL FÖLJAS OVILLKORLIGEN VID BESÖKET!

Den saken är....

HÅLL AVSTÅND!

Två meter gäller. Alltid. Mellan dig och alla du inte umgås med dagligen. Museets personal är instruerad att tjata om detta tills vi blir hesa. Ingen av oss vill bli sjuka.

Nedan listas åter det du som besökare måste tänka på vid ditt besök.

1. Besök INTE Beredskapsmuseet om du är det minsta lilla sjuk!

2. Om du har varit sjuk i Covid-19 vill vi inte att du besöker museet så länge du har symptom. Tänk på att även trötthet på grund av viruset är ett symptom. Vänta med ditt besök tills du är helt återställd.

3. Vänta på din tur. Det kommer att finnas särskilda guider utplacerade vid entrén, vid Maja, vid SMB-hallen och vid Stridsledningscentralen. Det guiderna säger till dig gäller! 

4. Vid ditt besök i cafeterian ber vi dig att hålla avstånd till dina medmänniskor. Borden är placerade så att alla ska kunna förflytta sig säkert. Ändra inte bordens placering.

5. Följ museipersonalens anvisningar. Alltid!

 

Med ovanstående regler (och andra åtgärder) har vi skapat en museiverksamhet som kommer att vara trygg för envar att besöka. Dessa regler kommer att gälla så länge det finns konstaterad smittspridning av Covid-19 i samhället.

Guidade turer på Beredskapsmuseet kommer inte att arrangeras säsongen 2020. Det kommer att finnas guidehäfte till försäljning i kassan. Museipersonalen hjälper gärna till, men håll avstånd, två meter, till alla du pratar med. 

Cafeterian har anpassats till rådande situation med en rad lösningar för att undvika smittspridning.

Med detta hälsar vi dig varmt välkommen till säsongen 2020 på Beredskapsmuseet. Vi ser verkligen fram emot att få träffa dig!

Om du har synpunkter, vill komma med tips på förändringar, eller om du vill skänka något, hör av dig till museet. Kontaktuppgifter hittar du överst på hemsidan.

bottom of page