top of page

Museibutiken

Museibutiken på Beredskapsmuseet är välfylld med unika produkter som endast går att köpa på museet. 

Boken "Kanonerna på Djuramåsa" berättar historiken om Batteri Helsingborg, Sveriges enda historiskt bevarade anläggning från andra världskriget, tillika grunden för Beredskapsmuseet. 

En Svensk Tiger - produkter finns till försäljning i butiken. Pins, affischer, muggar mm. När du köper En Svensk Tiger medföljer en skrift om bildens historia, som kortfattat är följande.

Året var 1941. Andra världskriget rasade i Europa. Sverige hade förklarat sig neutralt vid krigsutbrottet år 1939 och gjorde allt som stod i nationens makt för att hålla landet undan krig. Statens Informationsstyrelse, SIS, behövde en riktigt bra bild för att påminna befolkningen om vikten av att hålla tyst om det svenska försvaret. Tecknaren, konstnären och journalisten Bertil Almqvist erbjöd SIS sin bild "En Svensk Tiger". Alla blev överförtjusta. Bilden användes som samlande symbol i den kommande Vaksamhetskampanjen som pågick under tre veckor, november - december 1941. Alltsedan dess har bilden varit Sveriges mest kända bild. Har du sett bilden en gång kommer du aldrig att glömma den. Bildens betydelse är endast: "Prata gärna - men INTE om försvaret!"

Beredskapsmuseet fick upphovsrätten som gåva från Bertil Almqvists döttrar Åsa och Christina för att skydda bilden och dess historik från förvanskning. Idag skyddas bilden dels av upphovsrätten men även som varumärke, registrerat av Beredskapsmuseet. Beredskapsmuseet värnar om att bildens historia bibehålles och att dess utseende och betydelse inte förändras.

Om du vill handla produkter från Beredskapsmuseets butik men saknar möjlighet att komma till museet, finns möjlighet att handla produkter via webbutiken.

Besök : Besök oss
ensvensktiger2022.jpg
bottom of page