Museichefen berättar

"Museichefen berättar" infördes våren 2020 på grund av pandemin, som ett sätt att skapa förströelse för alla som tvingats till isolering i sina hem. Isoleringen är inte densamma i omfattning och därmed behövs inte heller ytterligare historik berättas via dessa kortfilmer. Ta gärna del av dem ändå!

Såhär förklarades situationen våren 2020. Texten får stå kvar som en påminnelse om hur vi alla förändrade våra verksamheter på grund av pandemin.

"Museichefen berättar"

Våren 2020 är historisk. Våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn kommer i framtiden att undervisas i skolan om hur världen kämpade mot en ostoppbar sjukdom, som for fram och förändrade vardagen för alla.

 

Beredskapsmuseet påverkas också av situationen. En "vanlig" vår är invigningen i april nödvändig för museets ekonomi. Inkomsterna från föregående säsong har (oftast) klarat verksamheten under säsongsstängning. Nu måste nya pengar in. I år har invigningen skjutits upp en månad, i förhoppning om att virusets framfart då ska vara hanterlig. 

 

April och maj är månader då grupperna besöker museer och andra utflyktsmål. Deltagarna på gruppbesöken är i de flesta fall personer tillhörande riskgrupper. Beredskapsmuseet har avbokat samtliga grupper under dessa månader, museets tänkta arrangemang är senarelagda, antal biljetter till bunkervandringar är minskat. Museets ekonomi påverkas starkt. 

Så där sitter ni, våra kära besökare som skulle ha besökt museet, kvar i era hem. Här sitter vi, beredda att öppna museet. 

 

Men vi ska inte låta oss slås ner av detta! Livet återgår till det normala. Till dess så sker måste vi ägna oss åt verksamheten, men på ett nytt sätt. För att göra detta har vi skapat en virtuell guidad tur. Varje fredag släpps en ny, högst fem minuter lång video, där museichef Johan Andrée berättar hur det var för exakt 80 år sedan, när andra världskriget stod för dörren, folk över hela världen höll andan i skräck över vad som höll på att ske, och, Batteri Hälsingborg byggdes på rekordsnabba 47 dygn. Varje avsnitt publiceras här, på Facebook och i kortversion på Instagram. 

 

 

För att våren ska bli en riktig win-win för oss alla är vi ytterst tacksamma om du som tycker om historia, som gärna besöker museet och som vill stötta museet, kan tänka dig att köpa en virtuell biljett till museets virtuella guidning varje fredag. Antalet biljetter är förstås obegränsat. En tjuga är förhoppningsvis lagom. Vi hade gärna tagit en tia också, men då hade avgifterna för kortbetalning via nätet slukat hela intäkten. 

Din virtuella stödbiljett till den virtuella guidningen köper du i webbutiken för symboliska 20 kr. Stort tack för din hjälp att bevara vårt kulturarv!

 

Din virtuella biljett gäller endast som stöd och du kan inte använda pengarna IRL. Men, du kommer att kunna njuta av din biljett genom att vi kan färdigställa de utställningar vi just nu håller på att bygga och att allt blir klart till invigningen den 24 maj som planerat. 

 

Vi ser fram emot ditt virtuella biljettköp. Stort tack för att du stöttar vårt gemensamma kulturarv i en för världen sällsamt svår tid. Länk till biljettköp hittar du i evenemangskalendern!

042-22 40 39

©2020 by Beredskapsmuseet. Proudly created with Wix.com