Tillfälliga utställningar

LIVET HEMMA

Under krigsåren kretsar många samtal kring mat. Vardagslivet bestod av en tillvaro utan kyl och frys, ugn utan ordentlig termostat, för vilken vedugn kan hålla exakt 200°? Dessutom var det ransoneringstid med mycket knapp hushållning. Ett ägg i veckan per person var tilldelningen. Utställningen berättar även om finska krigsbarn, förberedelserna om kriget kom till Sverige, samt om det civila luftskyddet.

Har Du föremål som anknyter till det civila livet under beredskapsåren? Vi tar tacksamt emot föremål som exempelvis sanitetsporslin, vardagskläder, köksutrustning och annan vardagsmateriel från ett hem kring 1940.

 

KRIGETS KVINNOR

Krigets Kvinnor handlar om kvinnorna under andra världskriget, i Sverige och Europa. Sovjetiska prickskytten Ludmilas dag då hon skjuter 30 människor utan att svikta, den nyblivna svenska mamman som har råd att föda barn i halvprivat rum på sjukhuset, den svenska stabslottan som sitter på en sten och talar med en tysk soldat och en finsk soldat, som inte vet att de just blivit fiender i kriget och den judiska unga kvinnan som är fånge sedan tre månader i Auschwitz. Detta är några av de verkliga livsöden som skildras i utställningen.

 

RADIOBEREDSKAP

Utställningen visar radioapparater och telefoner brukade inom Sveriges Krigs- och Försvarsmakt från cirka 1920 fram till 1990-talet. Bland annat kan Du få ringa i den klassiska telefonen ”Fältapan” från 1937 – En telefon som används än idag inom Försvaret. Vi hoppas radioutställningen ska ge en unik inblick i både teknik och uppfinningsrikedom.

De flesta radiostationerna i utställningen har deponerats av Leif Englund i Gislaved. Stort tack till Leif, för att Beredskapsmuseet får låna dessa stationer. Utställningen har byggts upp av ESR-medlemmen Sven-Olof Heed.