Batteri Helsingborg

Vill Du veta hur det var under andra världskriget i Sverige? Följ med på en guidad visning på museet! Våra kunniga guider berättar om kanonen Majas historia på ett sätt Du aldrig fått höra om andra världskrigets historia tidigare.

 

HISTORIK

Under fem veckor, mellan 27 april och 5 juni 1940, byggdes Batteri Hälsingborg av en arbetsstyrka på 1000 man. Arbetet leddes av Skånska Cementgjuteriet.

Batteri Helsingborg omfattade fyra pjäsbunkrar, stridsledningscentral, fältsjukhus, kulsprutevärn, mätstationer, skyddsrum samt ett barackläger för 400 soldater.

Batteriets huvuduppgift var att spärra Öresund och spränga flertalet mål i det ockuperade Danmark. Helsingörs tågstation var ett av målen som ovillkorligen skulle sprängas vid anfall mot Sverige.

För mer historik om Batteri Helsingborg tryck här

 

TIDER OCH PRISER

Kanonguidning på Beredskapsmuseet!

Från och med söndagen den 26 juni guidar Beredskapsmuseets kunniga guider varje dag på Beredskapsmuseet t o m söndagen den 7 augusti.

– Perioden mellan söndagen den 26 juni och söndagen den 3 juli genomförs guidningen varje dag med start kl 13.00

– Från måndagen den 4 juli fram till söndagen den 7 augusti genomförs två guidningar per dag; Den första med start kl 12.00, den andra med start kl 14.00

– Guidningen kommer att i huvudsak omfatta Batteri Hälsingborgs spännande historia

– Guidningen beräknas att ta cirka en timma

– Ingen föranmälan krävs

– Ingen extra kostnad

– Ingår i ordinarie entrébiljett till Beredskapsmuseet