Guidning Batteri Helsingborg

Vill Du veta hur det var under andra världskriget och kalla kriget i Sverige? Följ med på en guidad visning på museet! Våra kunniga Kanonguider berättar om kanonerna Maja och Brita samt Sjukhusbunkerns historia på ett sätt Du aldrig fått höra om andra världskrigets och kalla krigets historia tidigare.

HISTORIK

Under fem veckor, mellan 27 april och 5 juni 1940, byggdes Batteri Hälsingborg av en arbetsstyrka på 1000 man. Arbetet leddes av Skånska Cementgjuteriet.

Batteri Helsingborg omfattade fyra pjäsbunkrar, stridsledningscentral, sjukhusbunker, kulsprutevärn, mätstationer, skyddsrum samt ett barackläger för 400 soldater.

Batteriets huvuduppgift var att spärra Öresund och spränga flertalet mål i det ockuperade Danmark. Helsingörs tågstation var ett av målen som ovillkorligen skulle sprängas vid anfall mot Sverige.

För mer historik om Batteri Helsingborg tryck här

 

TIDER OCH PRISER

Kanonguidning på Beredskapsmuseet 2019!

– Från söndagen den 23 juni fram till söndagen den 7 juli genomförs en guidning per dag;  Start kl 13.00.

– Från måndagen den 8 juli fram till söndagen den 11 augusti genomförs två guidningar per dag; Den första med start kl 12.00, den andra med start kl 15.00.

– Guidningen kommer att i huvudsak omfatta Batteri Hälsingborgs spännande historia från beredskapsåren till kalla krigets slut.

– Guidningen tar med Er till 4.e pjäs Maja där huvuddelen av guidningen genomförs. Övriga delar av Beredskapsmuseet besöks på egen hand…

– Guidningen beräknas att ta cirka 30 – 40 min.

– Efter söndagen den 11 augusti har Beredskapsmuseet stängt måndagar under augusti. OBS: Kanonguidningarna genomförs inte efter den 11 augusti. På Beredskapsmuseet finns då istället möjligheten att i samband med Ditt besök köpa det informativa Guidehäftet, kr 50, som är en ypperlig vägledning under Ditt besök på Beredskapsmuseet. Guidehäftet innehåller Batteri Hälsingborgs historik med bilder samt karta över museiområdet. Ett faktaspäckat guidehäfte att spara i Din bokhylla efter Ditt besök på Beredskapsmuseet.

– Under september månad har Beredskapsmuseet endast öppet helger, lördag och söndag.

Information om Kanonguidningarna:

– Ingen föranmälan krävs!

– Ingen extra kostnad!

– Ingår i ordinarie entrébiljett till Beredskapsmuseet!

OBS! Inga Kanonguidningar genomförs under Beredskapsmuseets ordinarie öppettider under maj, juni, delvis augusti, september och oktober månad. Besökare går runt på egen hand i Beredskapsmuseets utställningar. Guidehäftet om Batteri Hälsingborgs spännande historia finns att köpa för kr 50. 

OBS!   MISSA INTE VÅR  EXKLUSIVA EXTRAGUIDNING!

OBS! Det finns bara möjlighet att besöka Sjukhusbunkern och 2.a pjäs Brita i samband med den särskilda extraguidningen på Beredskapsmuseet.

– Från söndagen den 23 juni fram till söndagen den 7 juli genomförs en guidning per dag;  Start kl 14.30.

– Från måndagen den 8 juli fram till söndagen den 11 augusti genomförs två guidningar per dag; Den första med start kl 13.15, den andra med start kl 16.15.

– Efter den 11 augusti genomförs inte fler guidningar för säsongen på 2.a pjäs Brita och Sjukhusbunkern.

Utöver den ordinarie guidningen på 4.e pjäs Maja, se ovan, finns det nu möjlighet att följa med Kanonguiden till hemliga bunkrar som bara visas tillsammans med en Kanonguiden. Inga enskilda besökare tillåts själva in i dessa bunkrar.

Det som visas under extraguidningen är Batteri Helsingborgs Sjukhusbunker och 2.a pjäs Brita. För att följa med på extraguidningen måste Du köpa en unik extrabiljett på 50 kr i kassan. Extraguidningen påbörjas efter den ordinarie guidningen av 4.e pjäs Maja. Extrabiljetten gäller bara för vuxen/pensionär/student m CSN-kort. Barn & ungdomar mellan 7 – 17 år medföljer fritt endast i målsmans sällskap!

Extrabiljett kan bara köpas om Du redan har löst ordinarie entrébiljett till Beredskapsmuseet – Det går m a o inte att bara köpa en extrabiljett för att enkom följa med på extraguidningen utan att ha löst ordinarie entrébiljett till Beredskapsmuseet.

För historisk information om 2.a pjäs Brita kolla in https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=htq6ll1r7XM

För historisk information om Sjukhusbunkern kolla in http://www.beredskapsmuseet.com/aktuellt-nyheter/

Med reservation för oförutsedda ändringar.