Aktuellt & Nyheter

Batteri Helsingborgs Sjukhusbunker!

Den unika Sjukhusbunkern byggdes år 1940 i samband med anläggandet av Batteri Hälsingborg och var i drift fram till avvecklingen år 1990. Nere i Sjukhusbunkern förvarades främst sjukvårdsmateriel i beredskap, men här fanns även ett fåtal vårdplatser med sängar för lättare skadade soldater. Totalt skulle Sjukhusbunkern kunna rymma 48 sängliggandes soldater. Syftet med Sjukhusbunkern var dock främst att utanför bunkern, ovan jord, kunna bygga upp en större sjukvårdsförbandsplats för att ta emot soldater som sårats under strid på batteriet, för att soldaterna skulle kunna få en kvalificerad första hjälp av sjukvårdssoldater och läkare, innan de skickades vidare för fortsatt vård bort från striderna vid Batteri Helsingborg. Nere i Sjukhusbunkern beredskapsförvarades i fredstid även finkalibrig ammunition till eldhandvapen, samt granater till 8 cm granatkastare och projektiler till 20 mm luftvärnsautomatkanoner.

När Beredskapsmuseet övertog Sjukhusbunkern, sommaren 2017, från Kulla Gunnarstorps Gods var den i ett bedrövligt skick. Anläggningen var vattenfylld med 1,5 meter vatten ståendes i rummen. Elektricitet, pumpar m.m. var ur funktion. Ett omfattande arbete har under ett års tid lagts ner av Beredskapsmuseet fantastiska frivilliga arbetsstyrka på att genomgripande renovera och återställa Sjukhusbunkern till sitt forna skick.

När besökarna går ner i Sjukhusbunkern förflyttas de bakåt i tiden till året 1983 under det kalla krigets tidevarv. Spänningen mellan öst och väst och hotet från Sovjetunionens väpnade styrkor inom Warsawapakten. I Sjukhusbunkern ligger sjukvårdsmaterielen i beredskap inför ordern om allmän mobilisering, om krigshotet mot Sverige skulle bli verklighet… Sjukvårdsförbandsplatsen är beredd att ta emot de sårade soldaterna…

OBS!  Sjukhusbunkern kan bara besökas i samband med den särskilda extraguidningen på Beredskapsmuseet.

Utöver den ordinarie guidningen, se information på http://www.beredskapsmuseet.com/batteri-helsingborg/ finns det nu möjlighet att följa med Kanonguiden till hemliga bunkrar som bara visas tillsammans med en Kanonguiden. Inga enskilda besökare tillåts själva in i dessa bunkrar.

Det som visas under extraguidningen är Batteri Helsingborgs Sjukhusbunker och 2.a pjäs Brita. För att följa med på extraguidningen måste Du köpa en unik extrabiljett på 50 kr i kassan. Extraguidningen påbörjas direkt efter den ordinarie guidningen av 4.e pjäs Maja. Extrabiljetten gäller bara för vuxen/pensionär/student m CSN-kort. Barn & ungdomar mellan 7 – 17 år medföljer fritt endast i målsmans sällskap!

Extrabiljett kan bara köpas om Du redan har löst ordinarie entrébiljett till Beredskapsmuseet – Det går m a o inte att bara köpa en extrabiljett för att enkom följa med på extraguidningen utan att ha löst ordinarie entrébiljett till Beredskapsmuseet.

Med reservation för eventuella ändringar…

 

Till hösten….

Ärtsoppsafton säsongen 2019 med Maja & Brita och Sjukhusbunkern!

Varmt välkommen på Ärtsoppsafton med Maja & Brita och Sjukhusbunkern!

Varje torsdagkväll under september bjuder vi in till en mysig afton på Beredskapsmuseet.

Ärtsoppa, smör, bröd, pannkakor, sylt, grädde, kaffe/te och givetvis smakprov på äkta kristidskaffe står på menyn och serveras mellan kl 17.00-19.00.

Föredrag under ärtsoppemiddagen om kristidsmat med provsmakning av kristidskaffe och kristidskaka.

Efter ärtsoppsmiddagen startar den guidade visningen av kanonerna Maja & Brita och Sjukhusbunkern kl 19.00. Visningen är avslutad ca 20.45.

Beredskapsmuseet stänger för kvällen kl 21.00.

OBS! Föranmälan! Begränsat antal platser. Biljetter köper du antingen på plats på Beredskapsmuseet, eller genom betalning via swish nr 1235544499 eller till bankgiro 5965-1646. Vid inbetalning ska anges antal personer, vuxna, barn, samt datum på den torsdag ni vill boka. Ej använda biljetter återbetalas ej. Betalda biljetter kan ej ombokas till annat datum. När du har betalat in dina biljetter vill vi att du meddelar oss detta antingen via sms till 0704060890 eller via mail till kontor@beredskapsmuseet.com.

Pris för denna mysiga afton är

Paketpris – ärtsoppa, pannkakor, guidad visning och Specialvisning: 275 kr/vuxen, barn 7-17 år betalar 175 kr.

I priset ingår givetvis både mat, entré till Beredskapsmuseet samt guidad visning.

Varmt välkomna!